Bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, krapte op de arbeidsmarkt en druk op de zorg. Daar draait het om bij Startups for Society. Onder deze noemer hebben Midpoint Brabant, Tilburg University, Fontys Hogeschool, Avans Hogeschool en Gemeente Tilburg hun krachten gebundeld. Met als doel om impactvolle startups in Midden-Brabant gericht en versneld te ondersteunen in hun ontwikkeling en zo bij te dragen aan oplossingen voor deze urgente vraagstukken. Midden-Brabant wil uitgroeien tot dé regio voor impact startups.
De circulaire economie is nieuw, voor iedereen. Het vraagt om een radicale gedragsverandering van de consument, opleidingen voor de banen van de toekomst, aangepaste wetgeving, bewustzijn en overtuiging bij bedrijven om te investeren in een circulaire toekomst.
Er zijn veranderingen nodig in het hele ecosysteem, een systeemverandering. Het circulaire ecosysteem Up New wil alle systeempartners hierbij helpen.
Wil je Up New mede mogelijk maken? Doe mee en neem contact op met Joost Ploos van Amstel via joostploos@midpointbrabant.nl.
Samen met deelnemers van Up New werkt Midpoint Brabant aan de circulaire economie.
Geen extra (vak)mensen te krijgen in je productie? Het programma Slimmer werken ondersteunt mkb-ondernemers in het optimaliseren en automatiseren van productieprocessen, werken aan verandervermogen en digitale vaardigheden. “Waarbij we ernaar streven om met hetzelfde aantal mensen meer werk te verzetten” aldus Petra Mouthaan, programmamanager Slimmer werken.
Dit artikel in Het Financieele Dagblad op 9 december jl. zoomt in op vier succesvolle initiatieven die het personeelstekort in diverse sectoren met succes aanpakken, waaronder het programma Slimmer werken van Midpoint Brabant. Laat je inspireren!
LEISURE-ECOSYSTEEM VERBETEREN MET LEISURE ONTWIKKEL FONDS NOORD-BRABANT
Het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant (LOF Brabant) is een uniek fonds gericht op de leisure en hospitality markt. Het fonds is in 2017 ingesteld op initiatief van de Efteling, Libéma, Midpoint Brabant en provincie Noord-Brabant, en loopt nog tot en met 2026. Volgens fondsmanager Joost Melis is LOF Brabant een middel om te komen tot productontwikkeling om daarmee het topaanbod voor het Brabantse vrijetijdslandschap te versterken.
De leefbaarheid en natuur staan onder druk. En daar komen heel wat ingewikkelde opgaves en uitdagingen bij kijken, die vaak ongrijpbaar zijn. Van Gogh Homeland brengt daar met leisure, kunst en cultuurverandering in. Met een multidisciplinair programma maakt het de maatschappelijke opgaven toegankelijk voor het grote publiek in Brabant. Niet door bezoekers te laten kijken en luisteren, maar door zelf te ervaren. De grote inspirator? Vincent van Gogh. Een groots project, dat met een lening van LOF Brabant naar de volgende fase gaat. LOF Brabant sprak met Lian Duif, een van de directeuren van de stichting Van Gogh Homeland.
Op dinsdag 9 januari 2024 organiseert de Provincie Noord-Brabant een informatiebijeenkomst over de derde openstelling van de subsidieregeling Stimulering van Innovatie in de Regio (SIR). Met deze subsidieregeling ondersteunt de provincie slimme ideeën van innovatieve Brabantse ondernemers.
Wanneer? Dinsdag 9 januari 2024 van 13:00 tot 15:00 uur
Waar? Provinciehuis, Brabantlaan 1 5216 TV ‘s-Hertogenbosch
Voor wie? Intermediaire organisaties en andere belangstellenden
Tijdens de bijeenkomst geeft de provincie informatie over: de mogelijkheden die de SIR in 2024 biedt, de wijzigingen ten opzichte van 2023 en de mogelijkheden voor ondersteuning en advisering door de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (REWIN West-Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Midpoint Brabant en RNOB) of BRAVENTURE. Natuurlijk is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen.
Wil jij (meer) aan de slag met brede welvaart, maar heb je nog vragen? Je bent niet de enige.
Het PON & Telos vroeg aan bestuurders en beleidsmedewerkers welke uitdagingen zij tegenkomen in de praktijk. Bas Kapitein, directeur van Midpoint Brabant, is een van de geïnterviewden.
In de handreiking “Brede welvaart in beleid: van ambitie naar actie” lees je hoe je brede welvaart praktisch inzetbaar maakt in vijf stappen. Die is hier te downloaden.
Heb jij een (industriële) mkb-onderneming met een digitaliseringsvraag en kun je hulp gebruiken? Onze digicoaches staat voor je klaar! Lees hieronder de specialisaties van onze coaches en plan een afspraak in.
Deze zomer vond alweer de tweede editie van Startups for Society - The Connection plaats! Tijdens hét start-up event van Midden-Brabant werden 10 startups uit de regio bij Midpoint Brabant-partner Station88 uitgeroepen tot Rising Stars. Startups die impact maken op de samenleving hebben hier een streepje voor. Benieuwd hoe het nu met de deelnemers is? Dat vertellen ze je met trots in deze serie van 10 artikelen. Lees hier alle verhalen van deze startups.
Heusden werkte tot nu toe binnen meerdere samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld de regio’s Hart van Brabant (Midden-Brabant) en RNOB (Noordoost-Brabant). Werken in meerdere regio’s betekent voortdurend keuzes maken over prioriteiten en inzet. Ondanks de goede bedoelingen, merkte gemeente Heusden dat het moeilijker werd de juiste balans te vinden. Het is duidelijk geworden dat er een keuze gemaakt moest worden. Die keuze is gevallen op Regio Hart van Brabant.
Deze maand kondigden ruim 60 organisaties hun samenwerking aan via Code-V: een samenwerkingsverband van zowel overheid, financiële instellingen als belangenorganisaties. De alliantie, geïnitieerd door ABN AMRO, wil zich inzetten voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland en gaat daar de komende jaren aan werken.
Volgens de bij Code-V betrokken partijen zijn interventies nodig om bij te dragen aan gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland. Uit het onderzoek blijft namelijk dat een stijging van het aantal vrouwelijke ondernemers grote voordelen met zich meebrengt, zoals banengroei, innovatie, duurzaamheid, grotere financiële weerbaarheid, en een groei van de Nederlandse economie van naar schatting 139 miljard euro. Ook Midden-Brabant heeft Code-V ondertekend.
Vergeet goodiebags, tafeltennistafels, pizza-avonden of fitnessabonnementen. Een groot deel van de Generatie Z wil werken bij organisaties met sterke waarden en een positieve impact op de wereld. Bedrijven die hoog scoren op de ESG-factoren (Environmental, Social, Governance) en wereldwijde problemen juist proberen op te lossen in plaats van deze te creëren. Denk aan energieverbruik, klimaat, circulair omgaan met grondstoffen, gelijkwaardigheid en inclusie, vitaliteit en impact op het milieu.
Wat betekent dit voor jou als werkgever? Hierover spraken we Emma Agricola van INCLUSYOUNG, één van de jongste inclusie- & diversiteitprofessionals van Nederland & Gen Z-expert, en Midpoint Brabants’ Ellen Snaathorst, projectleider & social environmental adviseur, beiden onderdeel van Generatie Z (1996-2010).
Als hét economisch samenwerkingsprogramma van de negen gemeenten in Midden-Brabant fungeert Midpoint Brabant als schakel tussen bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. We helpen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en brengen deze in een stroomversnelling naar de markt. Voor méér nieuws en informatie over onze diensten, programma's, projecten en samenwerking kijk op: www.midpointbrabant.nl
U ontvangt de Midpoint Brabant nieuws update omdat u in het verleden aangegeven heeft op de hoogte gehouden te willen worden. Indien u deze niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich eenvoudig uitschrijven via onderstaande link of een e-mail sturen naar: communicatie@midpointbrabant.nl
Midpoint Brabant, Burgemeester Brokxlaan 12, Tilburg, NB